Klass 5A

Hej och välkommen till en ny termin! Som vi har berättat om innan använder vi från och med vårterminen UNIKUM för veckobrev och annan information från oss och skolan.

Så… Googla upp Unikum, logga in med mobilt bank-id så ses vi där!

___________________________________________________________

Veckobrev för vecka 51

Veckobrev för vecka 50

Veckobrev för vecka 49

Veckobrev för vecka 48

I tisdags fick 5A besök av Cecilia Rönn, en av våra invalda kommunpolitiker. Cecilia var inbjuden för att ”hänga en dag i skolan” och var med oss på våra lektioner under dagen. Eleverna hade också fått förbereda frågor som de fick ställa under vår frågestund där Cecilia började med att berätta om hur hennes jobb i kommunfullmäktige går till.

Eleverna hade många bra frågor och funderingar om vår skolgård som väntat på en upprustning (alldeles för länge), om hur det blir till hösten då vi blir ännu fler elever på skolan och att vi redan har det väldigt trångt. De lyfte också tips, önskningar och funderingar kring skolmaten där de t ex önskar att man inte blandar grönsallad med gurka och tomat.

Ett kul besök och vi tackar Cecilia för att hon ville komma och hälsa på!

Veckobrev för vecka 47

Information från rektor Sofia

Veckobrev för vecka 46

Veckobrev för vecka 45

_____________________________________________________________

Vilken grym dag vi hade tillsammans med Varbergs Bostad och WIC! Att få bli bortskämd med expertkunskaper från både aktiva spelare och tränare och att få uppleva att ha en fotograf runt omkring gav en känsla av hur livet kan vara som en professionell idrottsstjärna. Det här kommer vi att minnas!

Läs mer på hemsidans förstasida.

(bilder: Fotograf Mikael Pilstrand)

Veckobrev för vecka 43

På NO:n fortsätter vi att arbeta med våra sinnen. I onsdags byggde vi högtalare av toapapperrullar och muggar. En lektion där eleverna hjälpte varandra, både med att tänka rätt och att vara ett par extra händer. En kul lektion!

_____________________________________________________________

 

Vår läsdag blev en succé. Läsning, mys och popcorn. Och så ett författarporträtt av Astrid Lindgren och lite extra koll på Ronja Rövardotter.

 

 

Veckobrev för vecka 42

Samtycke till fotografering Varbergs Bostad

Veckobrev för vecka 41

Och så ett meddelande 🙂
På fredag, den 5 oktober, har Buaskolan läsfredag för alla elever – vi vill uppmärksamma hur viktig och också hur mysigt läsning kan vara.

Att få mysa till det med en bok som är så bra att man knappt vill lägga den ifrån sig är en upplevelse vi gärna vill förmedla och göra vårt bästa att skapa. Dessutom trycker all forskning på vikten av att alltid utveckla sin läsförmåga.

Så, på fredag får eleverna gärna ta med sig en kudde och klä sig i sköna kläder. Vi kommer varva läsning med att fortsätta att lyssna på ”Tordyveln flyger i skymningen” och göra ett författarporträtt av en av våra mest älskade författare. För att mysa till det lite extra kommer vi poppa popcorn till eleverna! En vattenflaska kan vara bra att ha med sig.

Veckobrev för vecka 40

Veckobrev för vecka 39

Veckobrev för vecka 38

Veckobrev för vecka 37

Ett litet inkik hos slöjden där eleverna har varit ute i naturen där de hämtat material och inspiration. Fina naturtavlor!

Veckobrev för vecka 36

Förra veckan passade vi på att mysa lite vid stranden borta vid Fyren och krabborna fick det hett om öronen.
 

Veckobrev för vecka 35

Välkomna till ett nytt läsår och 5A!

______________________________________________________________

Och så kom dagen. Skolavslutningsdagen! Vi, Christina och Tea, vill önska er alla en härlig sommar! Tack för avslutningpresenter och fina blommor. Ha en skön sommar och gör saker du tycker om. Och glöm inte; innan du somnar på kvällen – tänk på tre saker som du är nöjd med under dagen. Det kan vara vad som helst, det där snygga målet du gjorde, värsta bästa magplasket, att du hängde med en kompis, kramen från mamma eller pappa när du hade ställt in tallriken i diskmaskinen. Eller bara för att du är bra, som du är!

______________________________________________________________

Idag började vi fira in att det snart är sommarlov  – med glassbesök på morgonen och fikabuffé på eftermiddagen. Pernilla, Vidas mamma, hade fixat glass för pengarna som blev över från discot och kom med förmiddagsglassen. Efter lunch dukade vi upp kakorna. Och vilken fikabuffé det blev, maaaassor av goda bakverk! Till kakorna och saften tog vi, med skräckblandad förtjusning, oss an den spännande och nagelbitande filmen ”Rum 213” – vilket blev en succé. Imorgon fortsätter vi och håller tummarna för att vädrets makter är med oss och eftermiddagens krabbfiske runt sandstranden vid Fyren blir av. (Vill man får man gärna ta med sig efter krabbfiskespö annars har vi många klädnypor och snören. Vi äter som vanligt i matsalen så inget annat ska med)

_____________________________________________________________

Vi vill bara påminna om mailet som gått ut om picknick. Imorgon tisdag, den 12 juni, är det dags. Vi ses vid Båle klockan 18.00. /genom Lisa Lönngren

En uppmaning: Läs om Ica-Therese och poliserna Richard och Lindas besök hos klassen på hemsidans första sida.

Läsårets sista: Veckobrev för vecka 23

På NO:n håller vi på att prata om pollinering och om våra insekters viktiga bidrag till naturen på alla olika sätt och idag var vi inbjudna till Theas familj och deras bikupa. Samuel berättade om bina och bisamhället och vi fick titta in in kupan och se ramarna med celler där bina ivrigt arbetade. Samuel och Magdalena berättade också om vaxet och hur man slungar honungen. Självklart fick vi fick även provsmaka. Ett väldigt uppskattat besök. Tack familjen Nordangård!

 

OBS!!! OBS!!! OBS!!! OBS!!!

Oj! Tryckfelsnisse och värmeöverhettning 🙂 gjorde oss snurriga! Fikabuffén fixas ju så klart av de som fyllt eller fyller år 1 januari-30 juni, inte av de som fyller på sensommaren och hösten. De har ju redan bjudit på fika.

Veckobrev för vecka 23

För att se fler bilder från orienteringen och friidrotten; kolla in hemsidans förstasida.

Veckobrev för vecka 22

Bilder från måndagens utflykt till Ringhals:

Här kommer lite bilder från en härlig dag i solen, vår trivseldag i tisdags.

Veckobrev för vecka 21

Info om friidrottsdag på Påskbergsvallen 23 maj

Välkommen till skolavslutning 2018

_______________________________________________________

Veckobrev för vecka 20

Veckobrev för vecka 19

Veckobrev för vecka 18

Veckobrev för vecka 17

Veckobrev för vecka 16

S C H A C K 4 A N
Nu har anmälan kommit, om än på villovägar och i bifogad fil kan ni läsa om när och vart i Halmstad ni ska. Vi har idag anmält klassen och de elever som ska spela. På anmälan skrev vi in er som anmält er att kunna ställa upp som lagledare. Vi har chansat och valt en i föräldraparet😊 och på anmälan står nu namn och mobilnummer till Lisa (Theo), Malin (Julia), Pierre (Alexander) och Johan (Lowe).

Ni som lagledare behöver kolla av att alla har kommit och anmäla /stryka elever som kanske blivit sjuka. Buaskolan och eleverna är medlemmar i Hallands schackallians och ska inte betala 20 kr.

Vi hoppas också att de elever som inte hade någon skjuts antingen har hört av sig till eller blivit uppringd av de som har plats kvar i bilen.

Förra tillfället, för tre år sedan vi var med, fanns det ett café som var öppet men vi har ingen info om vad som gäller i år.

Lycka till på lördag! Tyvärr har vi ingen möjlighet att titta förbi och heja på eleverna så det lämnar vi över till er😊

Just nu krånglar uppladdningen men inbjudan och  anmälan är utskickad på maillistan 4a.

Veckobrev för vecka 15

Onsdag 21/3 – idag rockar vi sockorna. För att uppmärksamma barn och vuxna med Downs Syndrom och att vi alla är olika men lika bra. Be era barn förklara varför vi just firar dagen den 21/3.

Veckobrev för vecka 13

Ps. Vi glömde en sak i veckobrevet för vecka 13 –  i måndags fick eleverna hem sina prov i både No och So och idag onsdag får de även ordklassprovet i Sv. Kolla igenom proven med ditt barn, skriv under och skicka med tillbaka till skolan.

Konsertbesök på Varbergs Teater.
Torsdagen den 15 mars bjöds 4A och 4B in till fina Varbergs Teater och konserten ”The Legend of Zelda and Super Mario Bros” – en jazzig stund med de kända musikslingorna från de gamla tv-spelsklassikerna. Efter spelningen fick man, om man önskade, en pratstund med musikerna.

_____________________________________________________________

14 mars. 14/3. 3,14. Den stora Pi-dagen!
Självklart uppmärksammade vi den i 4A. Vi mätte cirkulära föremål som vi hittade i klassrummet och insåg att omkretsen alltid (!) var ca tre gånger så stor som diametern. Jakten på att mäta så noggrant man kunde och komma så nära 3,14 som möjligt sporrade eleverna. Vi avslutade med att mäta (och äta) bragokex och riskaka 🙂

 

 

 

Schack4an i Halmstad

Veckobrev för vecka 12

Idrott på schemat  – vad passade bättre än att vara ute i snön och bygga?

                           

 

Veckobrev för vecka 11

 

Och så kom dagen för Schack4an! Äntligen kom dagen.

Sju av Varbergs fjärdeklasser möttes i Sparbankshallen och efter kort information från tävlingsledningen hälsade man på motspelaren och så sattes spelet igång. Det spelade fem omgångar där motståndet lottades. Efter alla spelade matcher var det så dags för resultatet där de tre klasserna som samlat ihop flest poäng avancerade till regionsfinal i Halmstad. Stort jubel utbröt när det i mikrofonen hördes; ”… och på tredje plats… Buaskolan 4A!”

Så föräldrar, lördagen den 14 april är det schackspel som gäller i Halmstad! Och det är nu ni kommer med in i leken 🙂 För att det ska bli möjligt för eleverna att fortsätta i Schack4an behöver ni ta över stafettpinnen då tävlingen fortsätter utanför skoltid. Vi kommer att hjälpa er att organisera och dela ut information här i skolan. Vi kommer att börja med att skicka ut en lapp om vilka som kan köra och vilka som kan tänka sig hjälpa till som lagledare. Informationen kommer sedan att mailas ut till 4A-s mailgrupp så att ni kan ta över därifrån. Ni behöver prata er samman om samåkning till Halmstad, om vilka som tar ansvar som ”lagledare” med anmälan på plats och hjälpa eleverna med att komma till rätt bord och så vidare när ni är där. Nu har ju eleverna själva en känsla för hur turneringen går till och kan även hjälpa  varandra.

Skulle eleverna även gå vidare från Halmstad, till Sverige-finalen som går i Västerås i slutet av terminen, har ni en rolig resa att planera men det tar vi då!

 

______________________________________________________________

Att åka iväg på äventyr är roligt! Besöket i Åkulla blev lyckat och trots lite bitande vind var det idel glada miner och eleverna var aktiva både i skidspåret som i pulkabacken. Det är härligt att se deras entusiasm över att få prova på något som många av dem inte testat innan. Redan innan vi åkte hem hörde man elever som pratade om att försöka åka dit igen i helgen. Konstsnön ligger ju kvar även om man tycker att snön här hemma snabbt har töat bort. Så ta gärna ett besök till Åkulla!

 

Information om skiddag i Åkulla 5 mars

Veckobrev för vecka 10

Spontaninfallet blev lyckat! Tack till er i Bua som spolar och fixar så att vi har en härlig naturis att åka skridskor på!


____________________________________________________________

!!! Spontaninfall !!!
Vi tar vara på vintern och den fina isen och imorgon torsdag, den 1 mars, går vi upp till dammen för lite skridskoåkning i samband med idrottslektionen. Vill man inte åka skridskor kan man vara i skogen eller på lekplatsen. Eleverna är informerade. Ingen fika, bara skridskor!
_______________________________________________________

Inför sportlovet avslutade vi med den stora Gosedjursfesten. Det var spännande att höra eleverna berätta om sina gosedjur, vad de hette, hur gamla de var och hur de hade kommit till dem. Nu har vi kört igång igen. Läs mer om vad som händer i veckobrevet för vecka 10.

Veckobrev för vecka 9

_____________________________________________________________

Sjöaremossen blev en fin dag och en dag när friluftsdagar är som bäst, glada elever som har kul. Också roligt att se så många föräldrar var med vid och på isen!

 

______________________________________________________________

SJÖAREMOSSEN 13 FEB 2018
Väder ser fint ut för imorgon och skridskodagen på Sjöaremossen! För dem som åker buss är det samling som vanligt klockan 08.00. För er som åker direkt till isen, vi ses klockan 09.00. Vi hoppas på en rolig dag på isen!

______________________________________________________________

Fysik-området Vatten & Luft har många olika och roliga experiment. Vi har hittills pratat om vattnets olika former i dess kretslopp, om ytspänning och flytkraft.

Veckobrev för vecka 7

Veckobrev för vecka 6

Veckobrev för vecka 5

Tider för Utvecklingssamtal vt 2018

Veckobrev för vecka 4 

Veckobrev för vecka 3

Då vill vi bara önska alla en God Jul och Ett Gott Nytt År med några bilder från vårt julpyssel. Tack för den här första terminen tillsammans. Vi ses igen den 10 januari.

Ojdå! Vi hann ju också med en kakbuffé för att få fira alla som fyller år i juli-december. Grattis! Och tack för kak-kalaset! Tack också till föräldrarna som lämnade kvar läsk och snacks från klassfesten. Mums!

 

Och så klassfest, vilken slut på terminen eleverna fått!

Veckobrev för vecka 51

Äntligen. Fredag och maskeradfest. Med bidraget från Majblomman hade vi möjlighet att fira med massor av godis, chips och läsk.  En fredag med många leenden och mycket glädje!


H0 ho! Snart är det jul!                         

Veckobrev för vecka 50

Och så kom december. Vida blev vår första julkalendersöppnare. Tillsammans med  godis fick hon sprid-lite-glädje-budskapet ”Säg något trevligt till någon i en annan klass”. Vi har också valt att börja skoldagarna i december med att se julkalendern ”Pelle Svanslös”.

Veckobrev för vecka 49

En solig måndag packade 4A och 4B en liten fika och begav sig till Fyren för lite samarbetsövningar som ett led i arbetet med att Alla är lika olika och god kamratanda.
Det blev en fin förmiddag!

Veckobrev för vecka 48

Veckobrev för vecka 47

Veckobrev för vecka 46

_________________________________________________________

Sista dagen inför höstlovet packade 4A och 4B in sig i bussar och begav sig till Varberg och biografen. Vi såg filmen ”Mitt liv som Zucchini” som uppskattades av barnen.

______________________________________________________

 

 

Istället för ett avslutande prov på biologiområdet Hösten ska eleverna göra en film, Naturdeckarna. Under några NO-pass har eleverna fått skriva manus och i torsdags sken solen och inspelningarna var i full gång.

 

 

 

 

 

______________________________________________________________

Information från Rektor

Just nu har det varit mycket rörigt på parkeringsplatsen framför allt vid skolstart- och skolslut.

När det nu blir mörkare ute så kan det vara extra svårt att se barnen som går till och från skolan. Ingen av oss vill ju att en olycka skall ske.

  • Snälla använd anvisade parkeringsplatser. Kom gärna i god tid och parkera på Bua Centrums parkeringsplats och följ med ditt barn till skola/fritidshem.
  • Förbjudet att stå på lastzonen.
  • Tänk på att inte stå i vägen för skolbussarna.
  • Se till att ditt barn använder reflexer så att de syns.

Veckobrev för vecka 45

Diagnos för uppställningar och att välja rätt räknesätt  i matematiken och full koncentration på So-provet i geografi.

Veckobrev för vecka 43

Veckobrev för vecka 42

 

För att uppmärksamma elevernas goda arbete under veckan avslutade vi vecka 40 med lite film- och popcornmys. Under lektionerna, oavsett ämne, förväntar vi oss att 4A lyssnar aktivt och tar ansvar för en bra inlärningsmiljö där fokus, koncentration och hjälpsamhet är kodord. Efter en påminnelse i slutet av förra veckan har vi haft en kanonvecka!

 

 

 

 

Veckobrev för vecka 41

Veckobrev för vecka 40

Regler för iPad

Veckobrev för vecka 39

Eleverna har idag, 14 september, fått med sig en lapp hem inför Lära-känna-samtalen.  Vi vill ha den ifylld och tillbaka senast på måndag den 18:e. Den finns också här:
Lära-känna-samtalstider

Veckobrev för vecka 38

Veckobrev för vecka 37

Sammanfattning från föräldramötet 170905

Veckobrev vecka 36

De första två veckorna tillsammans med 4A är till ända. Vi har passat på att nyttja sensommarens vackra väder och valt att vara ute vid några tillfällen och fått en extra skjuts i att lägga grogrunden till vår klass där vi respekterar och hjälper varandra, har kul ihop och lär känna varandras styrkor. Vid första tillfället gick vi till dammen där bl a linbanan visade sig vara en perfekt samarbetsstation. Vattennära sanddynelek på Båle var också en lyckad utflykt.